Glenfiddich 12 Year: De perfecte introductie
Prive jet naar

JetServiceNL special: Glenfiddich 12 Year - Een klassieker ontdekt

JetServiceNL special: Glenfiddich 12 Year - Een klassieker ontdekt

Geschreven door: JetServiceNL Sales Team - 19 september 2024

Glenfiddich 12 Year is meer dan alleen een whisky; het is een stukje Schotse geschiedenis. Gevestigd in het hart van Speyside, is de distilleerderij Glenfiddich een van de weinige die nog steeds in handen is van de familie 'Grant' die het in 1886 oprichtte. De naam 'Glenfiddich' betekent 'vallei van de herten', een verwijzing naar de natuurlijke schoonheid van de omgeving waar de whisky wordt geproduceerd.

De 12-jarige variant is een van de meest bekende uit het Glenfiddich assortiment. Sinds de lancering in 1963 is het een wereldwijd fenomeen geworden, geprezen om zijn consistente kwaliteit en toegankelijke smaakprofiel. De whisky wordt gerijpt in zowel Amerikaanse bourbonvaten als Europese sherryvaten, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van de smaak.

Een Uniek smaakprofiel

Glenfiddich 12 Year wordt vaak beschouwd als de perfecte introductie tot de wereld van single malt whisky. De smaak is zacht en fruitig, met tonen van peer, appel en honing. Er is ook een subtiele kruidigheid die afkomstig is van de eikenhouten vaten. De afdronk is lang en aangenaam, met hints van vanille en specerijen.

De combinatie van fruitigheid en kruidigheid maakt Glenfiddich 12 Year een veelzijdige whisky die zowel puur als in cocktails kan worden genoten. Het is een uitstekende keuze voor whiskyliefhebbers van alle niveaus.

Het productieproces

Het productieproces van Glenfiddich whisky begint met het malen van gerst tot gort. Deze gort wordt vervolgens gemengd met water en gefermenteerd om wort te maken. Het wort wordt daarna overgebracht naar de stills, waar het wordt gedistilleerd tot ruwe alcohol. Deze ruwe alcohol wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten, waar het zijn unieke smaak en karakter ontwikkelt.

Glenfiddich is bekend om zijn gebruik van Amerikaanse bourbonvaten voor de rijping van zijn whisky. Deze vaten geven de whisky een zoet en fruitig karakter. Daarnaast gebruikt Glenfiddich ook Spaanse sherryvaten, die een droger en complexer smaakprofiel toevoegen.

De Glenfiddich experience - bezoek aan de distillery

Een bezoek aan de Glenfiddich Distillery is een onvergetelijke ervaring. Bezoekers kunnen een rondleiding door de distilleerderij volgen, waarbij ze de verschillende stadia van het productieproces van dichtbij kunnen bekijken. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van verschillende Glenfiddich whisky's, zodat bezoekers de unieke smaken kunnen ontdekken.

Naast de rondleiding biedt Glenfiddich ook andere activiteiten voor bezoekers. Zo kunnen whiskyliefhebbers deelnemen aan een masterclass, waar ze meer leren over de geschiedenis, het productieproces en de smaken van Glenfiddich whisky. Er is ook een bezoekerscentrum waar bezoekers meer informatie kunnen vinden over de distilleerderij en de geschiedenis van whiskyproductie in Schotland.


Prive jet naar

Vergeleken met andere Glenfiddich Whiskies

Glenfiddich biedt een breed scala aan single malt whiskies, elk met zijn eigen unieke karakter. Hoewel de 12-jarige variant een uitstekende introductie is, zijn er ook andere bottelingen die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Hoewel al deze whiskies hun eigen unieke karakter hebben, delen ze allemaal een gemeenschappelijke draad: een zachte, fruitige smaak en een lange, aangename afdronk.

Glenfiddich 12 Year is een iconische single malt whisky die terecht de best verkochte single malt whisky ter wereld is. De zachte, fruitige smaak en de lange, aangename afdronk maken het een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren whiskyliefhebbers. Of je er nu puur van geniet of in een cocktail, Glenfiddich 12 Year is een whisky die altijd indruk maakt.